Je bekijkt nu Nieuwe coalitie straks invloed op raadsverkiezingen

Nieuwe coalitie straks invloed op raadsverkiezingen

Delen is vermenigvuldigen :)

Nieuwe coalitie straks invloed op raadsverkiezingen

De vorming van deze nieuwe regering van PVV, VVD, NSC en BBB gaat heel veel invloed hebben op de lokale verkiezingen in 2026 in iedere gemeente, is de verwachting van Olaf Tulen, politiek strategisch analist.

“De PVV is nu genormaliseerd en door deze regerings-verantwoordelijkheid is een kritische grens overschreden. Als de linkse partijen en de media ermee doorgaan om de PVV en dit kabinet te blijven demoniseren, dan kunnen ze best wel eens 4 jaar blijven zitten en zijn de electorale bordjes definitief verhangen. Dit is niet alleen maar winst voor de PVV: ook de lokale partijen die weer aan de beurt zijn in 2026 krijgen nu windkracht 10 in de zeilen.”


Lokaal succes verwacht
“Bij lokale verkiezingen stemmen kiezers die voor de kamer stemmen op PVV, FvD , NSC, BBB en JA21 voornamelijk op lokale partijen in hun gemeente.”

“Kiezers zien met deze regering echt dat hun stem er toe doet en dan hun stem niet meer uitgesloten wordt. Dat is een echte doorbraak en ik verwacht dan ook een flink hogere opkomst bij de volgende raadsverkiezingen. Die gevestigde landelijke partijen worden steeds meer de raad uit gestemd, behalve natuurlijk in Amsterdam.”

“Wat we kunnen verwachten is dat er meer uitslagen zoals in Barendrecht komen (60% voor de lokale partij EVB red.) en dat het beeld tussen grote studentensteden en de rest steeds meer uit elkaar gaat lopen. De volgende grote uitslag komt in Den Helder, waar de populaire politica Sylvia Hamerslag het veld helemaal domineert, en ze – de partij Behoorlijk Bestuur (BB) – was met 7 behaalde zetels al de grootste partij.”

Weinig vertrouwen
“Kiezers hadden al weinig vertrouwen in de gevestigde landelijke partijen voor de raad, maar die gaan nu echt instorten behalve in studenten steden zoals Amsterdam, Nijmegen , Groningen, Utrecht , Delft en Leiden en mijn verwachting is dat de lokale partijen die in 2022 gezamenlijk 36 % scoorden nu wel een gooi kunnen doen naar 50%.”

“Lokaal is de PVV vrijwel nergens lokaal een electoraal een succes geweest. In Den Haag heeft de PVV 1 zetel en Hart voor den Haag 9. Dat zie je over het hele land. Op het platteland en in kleine steden wordt de gevestigde orde helemaal weggevaagd, die verliest al 20 jaar, maar er zit nu een versnelling in.”

Olaf Tulen
Olaf tulen is gepensioneerd ICT specialist en heeft 30 jaar ervaring als campagneleider en politiek strategisch analist.

“Belangrijk voor een lokale partij is dat ze goed met inwoners blijven of gaan communiceren , vooral buiten het stadhuis . Door deze doorbraak van een PVV kabinet is nu het hek van de dam, en kiezers zien dat het loont om zich van de gevestigde orde af te keren en te gaan stemmen. Bij de volgende raadsverkiezingen verwacht ik een opkomst, die we in lange tijd niet gezien hebben.”

“Landelijke partijen die actief zijn in de gemeente kunnen hopen dat het meevalt, maar stukje bij beetje worden ze gewoon de raad uit gestemd in het ‘middenland’ buiten de grote studentensteden. Die polarisatie tussen stad en platteland of regio wordt steeds groter.”

“Dilan Yelsigoz, van de VVD, komt de eer toe om de deur voor de PVV te hebben open gezet, en dat wordt haar vaak door tegenstanders verweten. Echter, ik vind het heel verstandig van haar, want nu is de basis gelegd voor een stabiele VVD die altijd meedoet in het landsbestuur. Partijen, zoals de PvdA en CDA, komen daar in de eerste 20 jaar niet meer terug. Hun tijd is voorbij.”

Facebook X LinkedIn
peter 2e kamer

Peter van der Velden 
Lijstrekker voor de PVV in Nissewaard in 2018.
Coördinator Zuid Holland voor BVNL in 2021.

Op dit moment is Peter voorzitter van de Derde Kamer van Feiten en Cijfers Lab., auteur en verslaggever.