Je bekijkt nu De revanche van links
Politiek strategisch analist

De revanche van links

Delen is vermenigvuldigen :)

De revanche van links’

De verkiezingen voor het Europees Parlement in Brussel stonden in het teken van de revanche van links: dat was haar insteek voor de grote nederlaag van 23 november jongstleden, toen de PVV 37 zetels haalde en in het centrum van de macht kwam. Een column van Olaf Thulen.

“Voor linkse kiezers is dit onverteerbaar gebleken en de kiezers die op GroenLinks/PvdA gestemd hebben in november vorig jaar, kwamen massaal op om een anti-Wilders stem uit te brengen. Men accepteert nog steeds niet de nederlaag van 23 november en wilde dit zo recht zetten. Je kunt wel zeggen dat dit voor deze verkiezingen gelukt is, want GroenLinks/PvdA kiezers van november kwamen 2,6 keer zoveel op als PVV-kiezers, en ook de FvD staagde er niet in om haar achterban te mobiliseren. Een klinkende overwinning voor links dus.”

“In 2019 won links de Europese verkiezingen door Frans Timmermans, en in 2024 vanwege de revanche van november en de afkeer van Wilders. Het ging helemaal niet over Europa of de EU: linkse kiezers, vooral in grote steden, hadden wat recht te zetten in het stemhokje en dat is deze keer gelukt. Dat is maar een incidenteel succes, want als er weer Tweede Kamer verkiezingen zouden zijn geweest, dan had GroenLinks/PvdA helemaal niet gewonnen. Dan was de uitslag ongeveer zoals de peilingen nu aangeven en het zou lijken op het resultaat van november. Met die winst viel het wel mee, GroenLinks/PvdA ging van 9 naar 8 EP-zetels, maar de euforie dat ze Wilders gestopt hadden, was enorm. Dat was ook het thema van deze verkiezingen. De haat van linkse kiezers tegen de uitslag van november en de machtspositie van de PVV heeft linkse kiezers, die voor het EP toch al beter opkwamen dan rechtse kiezers, massaal naar de stembus gedreven. Stop Wilders is beslist aangeslagen, maar dat was maar voor een keer.”

“Het bijzondere is het politieke profiel van de gemiddelde PVV-kiezer: 37 % is huisvrouw, en het merendeel van de anderen is arbeidsongeschikt verklaard, werkzoekend of heeft andere problemen. Het is dus echt in grote meerderheid de mensen die niet meedoen in de maatschappij en naar verhouding ook veel gepensioneerden met een lagere opleiding. Oud en arm is misschien wat gechargeerd, maar daarom niet minder juist . Dat was vroeger de doelgroep van de PvdA, maar die zijn opgeslokt door het elitaire GroenLinks. GroenLinks/ PvdA doet het vooral erg goed onder de hoger opgeleiden en hogere inkomens. En als je de onderkant van de samenleving van je wegduwt krijg je vroeg of laat grote problemen, want die kiezersgroep is gewoon te klein.”

“In maart 2026 zijn er weer de belangrijke raadsverkiezingen in heel Nederland en de verwachting is dat de lokale partijen verder zullen groeien. Uitschieter in 2022 was dat in Barendrecht de lokale partij ‘Echt voor Barendrecht’ 59% van de stemmen haalde, wat resulteerde in 20 van de 27 zetels. Dat heeft landelijke aandacht gekregen en ze zullen dit wel vast kunnen houden. Het bijzondere van 2026 is dat er een nieuw ‘Barendrechtje’ aankomt. Behoorlijk Bestuur uit Den Helder schoot omhoog van 1 naar 7 zetels in de raad en haalde 19% van de stemmen. Alle tekenen wijzen er op dat de partij minimaal gaat verdubbelen en zelfs een score in de buurt van wat in Barendrecht gehaald is, kan niet uitgesloten worden. Dit soort scores zijn in het verleden alleen in Nissewaard behaald, en in de gemeente Den Helder wonen de meeste proteststemmers van het hele land, te vergelijken met gemeenten als Nissewaard of Edam-Volendam

Geef een reactie